vogeltje
foto collage

Het is nooit helemaal weg

26 oktober 2018 | Door: Suus

Het is herfstvakantie! Alweer de derde keer dat je herfstvakantie hebt. Gek misschien dat ik dat nog steeds bijzonder vind. Deze herfstvakantie is ook voor mij voor het eerst in bijna vier jaar dat ik officieel verlof heb moeten aanvragen aangezien ook ik weer op school zit. En dat vind je maar wat stoer. ‘Juf vandaag zit iedereen op school. Papa op de brandweerschool, mama op de babyschool, Yannick en Yoran op de soldatenschool en Jelle Pepijn en Roosmarijn in Wieringerwerf en ik bij jou!’

Meisje wat wordt je groot! Je kunt al flink wat woordjes lezen en rekenen. Je geniet enorm van groep 3. Je wilt graag dingen perfect doen en dat is soms lastig als je alles nog moet leren.
De effecten van de chemo zijn nu duidelijker dan ooit. Je hebt moeite met de letters schrijven en het helpt hier niet mee dat je linkshandig bent.

Ook heb je moeite om je te concentreren, als ik ’s avonds nog even met je ga lezen ben je vaak na drie woordjes alweer afgeleid. En toch, je doe je het allemaal heel erg graag.

‘Mam?, zullen we straks naar de ‘boekendietheek’ om een boek uit te kiezen? Dan neem ik die mee naar opa en oma om te laten zien hoe goed ik al kan lezen!’

Zo gezegd, zo gedaan! Je hebt oma zonder hulp nog even een (gesproken) Whatsapp bericht gestuurd met de mededeling dat jij en Roosmarijn niet één, niet twee, maar drie nachtjes bleven slapen. Ik had de ‘eer’ om jullie te mogen brengen. Roosmarijn vindt het altijd erg gezellig als ik nog even blijf, een kopje thee drink en we samen met oma even gaan winkelen in Bolsward.
Jij daarintegen hebt tegenwoordig het liefst dat ik je afzet en gelijk ga.
Ik had je uitgelegd dat ik opa en oma ook al een tijdje niet gezien had en dat ik ze dan een beetje mis. Toen was het goed dat we even ons standaard ritueel mochten doen, maar toen ik na ons rondje Bolsward weer mee naar binnen ging en oma vroeg of ik nog een kopje thee wilde zei je; ‘Doe er maar een klein beetje thee in hoor oma’ oftewel tijd om te gaan mam!

De tijd dat je ziek was lijkt zolang geleden. En toch, het is nooit helemaal weg. Er zijn zo vaak nog momenten dat ik ermee geconfronteerd wordt. Op school tijdens de opleiding tot kraamverzorgende die ik doe staan ziekenhuisbedden in het praktijklokaal en laatst moest ik daar even op liggen. Mijn gedachten gaan dan alle kanten op, en ik moet mezelf echt vermannen om op te blijven letten, want wat hebben we samen een hoop meegemaakt in zo’n ziekenhuisbed. Of tijdens de lessen waarin borstvoeding centraal staat of lessen die gaan over kinderziektes, maar ook de gelukkige momenten die beschreven worden dat er een gezond kindje geboren is.

Wij hebben twee jaar gedacht dat je kerngezond was en één scan verpulverde die vaste ‘basiszekerheid’ die iedereen denkt te hebben en zo nodig heeft, voor altijd.

‘Madelief heeft neuroblastoom kanker’
met een paar weken later dat zwart-wit beeld op de computer waarin je van top tot teen onder de kanker zat. Dat is traumatisch. En het zal me nooit meer loslaten merk ik steeds vaker.

Helaas bereiken de berichten dat mensen om ons heen kanker krijgen ons, net als ieder ander nog steeds. We wensen de mensen die hiermee te maken hebben alle kracht om hiermee om te gaan. Kanker is verschrikkelijk oneerlijk en kijkt niet naar leeftijd en of iemand nodig is bij zijn of haar gezin. Het is een gemene willekeur waar je niet of nauwelijks zelf invloed op hebt en het lijkt wel of het enige is wat je kunt doen, proberen positief te blijven, de behandelingen te ondergaan en hopen dat je uiteindelijk jezelf een survivor mag noemen.

Deze week is het de sterfdag van drie stoere jongetjes. Elk uniek op hun eigen wijze. Twee van die jongens hebben wij ontmoet tijdens de opnames in het Prinses Máxima centrum. Wat worden ze alledrie gemist door hun ouders en iedereen die ze lief heeft.
En dat gaat heel ver door. Als je als kind geboren wordt in een gezin waar een ouder broertje of zusje kanker heeft of zelfs overleden is voor je misschien zelf geboren bent, heeft dat een belangrijke plek binnen het gezin en vormt het jou ook.
Als je als oudere broer of zus je broertje of zusje verliest draag je dat verdriet voor altijd bij je.

Maar als je broertje of zusje door het oog van de naald gekropen is vormt dat je ook. Alleen zijn de reacties om je heen anders. Je hebt geluk gehad, vinden mensen dan (hoeveel geluk heb je als je kleine zusje kanker krijgt?) en je kunt na een moeilijke periode weer verder met je leven.

Toch is de afgelopen weken gebleken dat dit niet altijd zo werkt. Ik kan niet al te veel in detail treden omdat ik hoop dat het nog een andere wending gaat krijgen. Maar op dit moment is een van onze kinderen zijn toekomstdroom uit elkaar aan het spatten omdat zijn zusje kanker gehad heeft. En dat is zo frustrerend en verdrietig. Het voelt alsof hij dubbel gestraft wordt.

En dat maakt dat kanker, zij het steeds vaker meer op de achtergrond, toch nog altijd een grote rol speelt in ons leven.

Maar gelukkig ook met hele mooie momenten.
Toen jij ziek was hebben de leerlingen van de groep 3 klas destijds een musical opgevoerd ‘ juf is ziek’. Juf haar amandelen moeten eruit. ( ‘pfff mam, dan ben je toch niet echt ziek haha’)
Juf Lida en juf Nellie hebben toen al gezegd dat als jij in groep 3 zou komen, ze de musical niet voor jou maar met jou gingen opvoeren. Dat gaat nu over drie weken gebeuren!

Het zijn deze kleine ( alhoewel…ik vind ze stiekem best groot) gelukmomenenten die maken dat ondanks dat er nog steeds moeilijke momenten zijn, we weer volop van het leven genieten.

En dat is maar goed ook, want dat verdien jij…11 reacties geplaatst

 1. Fenna Rozenga
  Gepost op: 26 oktober 2018
  foto collage

  Pfffffffffff bijzonder mooi geschreven ik kan me bij lange na niet voor stellen hoe moeilijk jullue het hebben gehad!!!!!! Op naar een mooie gezonde toekomst.🍀🍀🍀

 2. Marjoke Slikker
  Gepost op: 26 oktober 2018
  foto collage

  Lieve familie wat een prachtig stukje weer over Madelief.
  Ik heb het niet droog kunnen houden en hoe heerlijk is het
  om te lezen dat ze alle “gewone” dagelijkse dingen doet.
  Wij wensen jullie een hele liefdevolle en gezonde toekomst toe.❤❤❤

 3. Maaike Sterling
  Gepost op: 26 oktober 2018
  foto collage

  Lieve Madelief en Suus, wat een verhaal, een dikke knuffel uit Grou❤️🦋🍀

 4. Joke Buij
  Gepost op: 26 oktober 2018
  foto collage

  Mooi verhaal Suus, 😘😘😘

 5. Nellie
  Gepost op: 26 oktober 2018
  foto collage

  Prachtig Suzanne en zo waar! Als ik Madelief op haar kopje aan het klimrek buiten zie hangen, kan ik me haast niet voorstellen wat hieraan vooraf ging. Ze is zo “ gewoon” een kind als de anderen in groep 3. En ik/ wij als juf zijn hier “ gewoon “ zo ontzettend blij mee.
  We hopen dat ze alleen nog voor de musical als “ zieke juf” in een bedje hoeft te liggen.
  😘

 6. Miranda
  Gepost op: 26 oktober 2018
  foto collage

  Lieve Suus en Madelief,

  Vind het telkens zo fijn om een bericht of blog voorbij te zien komen van jullie. Wil even laten weten dat ik bewondering en respect heb voor jullie allen. Liefs vanuit Wouw
  En een knuffel voor al de kids

 7. Erna
  Gepost op: 26 oktober 2018
  foto collage

  Mooi geschreven, ik vind het goed om te horen dat het goed gaat maar het is zwaar om steeds weer positief te zijn. Ieder gezin heeft zijn kruisje, en wij hopen allemaal op een goed eind bericht. Ik bewonder jou dat jij nog met je studie bent begonnen maar dan moet je wel een hele goed agenda hebben. Ik wens jullie allemaal veel sterkte en een goede gezondheid . Groeten Erna.

 8. Ingrid en Quint
  Gepost op: 26 oktober 2018
  foto collage

  Wat beschrijf je het weer mooi Suus, maar ook heftig om te lezen, telkens weer! Zet ‘m op samen en geniet nog van die daagjes herfstvakantie! Trots op jullie allemaal! Dikke kus uit het zuiden. Ingrid, Quint, Collin en Frank

 9. Titia
  Gepost op: 26 oktober 2018
  foto collage

  Heel mooi geschreven!
  Ik hoop voor je zoon dat hij de hulp en steun krijgt van zijn werk/school en dat hij toch de droom kan leven die hij wil.

 10. Vincent
  Gepost op: 27 oktober 2018
  foto collage

  Lieve Madelief,

  Je bent een leuke, bijdehandte tante.
  Zo vrolijk, grappig, actief en lief. Lekker recht voor z’n raap.
  Heerlijk om te zien hoe jij en Ylse samen lekker kunnen spelen en leren.
  Wens jullie een fijne Herfstvakantie en tot maandag!
  Hou jullie taai!
  X

 11. Annemieke vijn
  Gepost op: 28 oktober 2018
  foto collage

  Prachtig Susan!! Mooi geschreven. Dikke kus!

Deze website is ontwikkeld en ontworpen door Bens