vogeltje
foto collage

Hoe gaat het?

16 november 2016 | Door: Suus

Zojuist lees ik een berichtje op Facebook van een mevrouw die vraagt hoe het met je gaat. Eerlijk gezegd verbaasd het me nog steeds dat er zoveel lieve mensen nog steeds belangstellend zijn. Ik had verwacht dat het snel minder zou worden, wat heel logisch is, en heb zelfs wel eens getwijfeld of ik nog door moet gaan met blogs en updates schrijven van en aan jou.

Ik ben hiermee begonnen tijdens je behandeling en ben er mee doorgegaan omdat ik zelf destijds zo veel behoefte had aan verhalen van kinderen die uit Amerika waren. Ik wilde zo graag weten hoe hun eventuele toekomst eruit zou zien. Tegen welke “problemen” ze aan lopen en vooral wilde ik lezen dat het ook wel eens goed kwam en bleef gaan.

Geen moment heb ik me in de beginfase gerealiseerd dat dit waar we nu in leven ons toekomst zou zijn. Die constante angst. Ik ben er eerlijk gezegd zo klaar mee. En ik kan me voorstellen dat degene die je nu al bijna 2 jaar volgen dat ook hebben. Dat ze denken kom op nu geniet en ga door met jullie leven. Maar dat lukt sommige momenten beter dan andere…

Hoe gaat het me je vraagt de dame zich af…

Vorige week dinsdagochtend heel vroeg is zeer plotseling opa Nol overleden. Papa zijn vader. Je kwam heel erg regelmatig bij opa Nol en was dol op hem. In de korte periode dat mama werk had vorige maand ben je daar ook geweest. We zijn allemaal heel erg geschrokken van het plotselinge overlijden en eerlijk gezegd is het nog nauwelijks te bevatten. Wat gaan we hem missen. Ik mis je nu al Nol…

Omdat we ook heel erg geleerd hebben te genieten van het leven ben je evengoed vrijdagavond met je lampion én je grote broer Jelle Pepijn langs de deuren gegaan. Jij verlegen kijkend en je grote broer zingend zodat je toch nog met een goedgevulde tas met sintmaarten snoep naar huis ging.

Ook hebben we zaterdagmiddag de intocht van Sinterklaas gezien en gevierd. Dit jaar in Bolsward. Je hebt genoten. ‘Zwarte piet, hier ben ik!’ bleef je maar roepen. Heerlijk je zo te zien genieten.

Een week voor opa zijn overlijden zaten we aan tafel en vroeg jij je af of ‘grote mensen’ ook wel eens doodgaan. We hebben toen uitgelegd dat iedereen een keer komt te overlijden maar dat het nog heel lang duurt waarschijnlijk. Hoe vreselijk dat het een week later al zo anders was. Je vroeg ook of grote mensen als ze dood gaan dan met de kindjes in de hemel kunnen praten. Waarom al die vragen. Kinderlijke onschuld en nieuwsgierigheid? Laten we daar maar van uitgaan…

Maandag hebben we in een fijne, warme sfeer afscheid kunnen nemen van opa Nol op een wijze die bij hem past. Oom Michel sprak prachtige woorden over zijn vader en je zus en nichtje zongen een heel mooi lied. Ik weet zeker dat opa heel erg trots geweest was op ons allemaal.

Na de crematie werd jij koorstig. Dat is al maanden niet gebeurt. De timing is niet fijn. Met alle emoties die we al hebben plus dat het precies 2 jaar geleden is dat je de eerste symptomen kreeg van de neuroblastoom.

Gelukkig hebben we contact gehad met dr. Sabine en heeft zij wat van de onrust weg kunnen nemen. Een paar dagen na pakjesavond krijg je weer een mriscan en we horen nog voor de kerst de uitslag.

Jij bent ontzettend onrustig in slaap gevallen vanavond. Je mocht je schoen zetten en stelde tig vragen over Sinterklaas en zwarte piet. Want hoe komen ze nou binnen en wat doen ze in je schoen en ‘Sinterklaas staat toch niet in onze slaapkamer he mam?’ Spannende tijden voor je.

Morgen hopelijk weer koortsvrij en lekker naar school!18 reacties geplaatst

 1. Karen
  Gepost op: 16 november 2016
  foto collage

  Een glimlach en een traan, war veel emoties …. kop op met zn allen! Blijft vreselijk die onzekerheid. Hoop dat nu jaren van goede uitslag komen en dan de controles steeds verder uit elkaar mogen liggen.

 2. Dieuwke
  Gepost op: 16 november 2016
  foto collage

  Oh wat fijn weer wat over je, over jullie te horen Madelief. Maar wat een triest nieuws dat je lieve Opa Nol zomaar is overleden. Wijs als je blijkbaar bent was jij er al mee bezig. Mensen overlijden en wat zou het mooi zijn als die mensen dan inderdaad met bijvoorbeeld overleden kindjes kunnen praten en blijven genieten van al het moois. Reken maar dat die kindjes ook dol zullen zijn op je opa!
  Heel veel sterkte allemaal met dit grote verlies!
  Die angst… het lijkt me zo ontzettend alles bepalend aanwezig, door alles heen, over alles heen… een soort sluier ofzo. Dus koorts is ENG. En straks weer wachten op de uitslagen… haast niet te doen denk ik zo. Tsja ik blijf hopen dat ik er nooit echt achter hoef te komen hoe dat is. Leef wel erg met jullie mee!
  Madelief wordt maar snel weer koortsvrij en blijf beter! Sinterklaas is ook een spannende tijd he, geniet maar van al het lekkers en moois!
  Een knuffel voor jou, je moeder en iedereen die het nodig heeft!
  Liefs uit Rhenen,
  Dieuwke

 3. Ellie van Berkel
  Gepost op: 16 november 2016
  foto collage

  Wat erg dat opa nol zo maar op eens is overleden ik wens jullie heel veel sterkte en kracht toe en wat mooi om te horen dat alles goed gaat met Madelief en hopelijk blijft dat ook heel erg lang zo want Madelief is echt een kanjer van een meid en ik snap dat je soms nog schrikt voor al als ze koorts krijgt want de tijd die is geweest zal je nooit zo maar vergeten en ik blijf altijd graag op de hoogte hoe het met jullie gaat omdat ik ook helemaal met jullie mee ben gaan leven ook al ken ik jullie niet eens persoonlijke
  Groetjes van Ellie

 4. Justine smit
  Gepost op: 16 november 2016
  foto collage

  Lieve Suus, wat schrijf je dit toch weer mooi!
  Ik wens jullie heel veel sterkte met het verlies van jullie vader en opa Nol.
  Het leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Dat is moeilijk te aanvaarden. Ik weet zeker dat jullie heel goede herinneringen aan hem hebben, koester die.
  En ach lieve Madelief, het zijn toch ook erg spannende tijden nu, ik hoop dat je koorts morgen weer weg is, Sint Nicolaas en zwarte Piet willen ook graag dat je weer fijn op school komt.
  Heel veel plezier de komende Sint Nicolaas tijd.
  En Suus, blijf asjeblieft schrijven.
  Lieve groet, Justine Smit

 5. Yvette
  Gepost op: 16 november 2016
  foto collage

  Houdt het dan nooit op voor jullie , is het eerste wat in mij op komt zodra ik jouw bericht lees. Wat een verdriet weer in jullie familie . Dat de mooie en lieve momenten aan Opa Nol jullie verdriet mag verzachten .
  Ik hoop dat Madelief zich morgen weer beter voelt en dat ze samen met jullie , haar broers en zus mag genieten van een spannende en gezellig sinterklaas en zwarte pieten feest .
  Wens jullie een mooi warm samenzijn.
  En dat de controle en uitslagen van Madelief een mooie positieve afsluiting van dit heftige jaar mogen zijn .
  Blijf ons vooral op de hoogte houden middels deze berichten .
  Hartelijke groeten van mij . Yvette

 6. Niels
  Gepost op: 16 november 2016
  foto collage

  Ik hou van jullie en ben echt supertrots dat jullie familie zijn van ons. Dikke kus en heel veel liefde. X

 7. Oma Lies
  Gepost op: 17 november 2016
  foto collage

  Madelief wat fijn dat je moeder toch heeft besloten om te schrijven hoe het met je/ jullie gaat❗️❗️Wij in Makkum hebben het nog vaak over Madelief en altijd de vraag aan elkaar: hoe zou het gaan. Wij hopen dat je nog heel
  Lang ons allemaal wilt vertellen hoe het gaat! We hebben ons ook van het begin vreselijk zorgen gemaakt en dan zou het zomaar ineens de informatie weg zijn, dat is zoiets alsof Madelief niet meer bestaat.
  Dit bericht van opa is natuurlijk vreselijk en dat zo vlak voor alle feestdagen! Ik ben net een paar dagen geleden mijn moeder kwijtgeraakt en het voelt bij mij alsof het leven nooit meer hetzelfde zal worden.
  Veel mensen hebben koorts, griepjes van buik tot snot en je kunt het zo gek niet bedenken, waarom zou Madelief daar niet aan meedoen.
  ook mijn kleinkinderen van Madelief haar leeftijd zijn druk opgewonden hyper soms stil, ieder jaar zorgen Sint en piet weer voor chaos in veel kinder hoofdjes
  Genieten jullie maar net als iedereen van sint en de kerstman.
  Veel sterkte met het verwerken van het verlies van jullie opa Nol.
  Ik hoop dag je nog heel lang doorgaat met schrijven en dat wil ook zeggen dat het goed gaat met madelief als je steeds een boeiend stuk schrijft!
  Natuurlijk ga ik ervan uit dat mri goed is, maar oh wat kan ik mij voorstellen hoe dat steentje zwaar in de maag ligt tot de uitslag binnen is. Maar dat is ook heel menselijk, als het niet zo zou zijn, dan zou ik dat heel raar vinden
  Veel liefs van de vroegere buurvrouw van Elisa uit makkum

 8. Kim
  Gepost op: 17 november 2016
  foto collage

  Gecondoleerd met jullie opa, vader en schoonvader. Altijd heftig om zoiets mee te moeten maken. Ook heel begrijpelijk de vragen van Madelief. Kinderen willen ook zo veel weten op die leeftijd, en zijn vaak super nieuwschierig. Jeetje en wat spannend moet het voor jullie zijn om bijna weer een Scan te krijgen. Het lijkt mij ook heel normaal dat als ouder zijnde al je alarmbellen gaan rinkelen bij koorts / een griepje. Julie hebben zoveel mee gemaakt. Wel enorm fijn om te horen dat het goed met jullie en vooral met Madelief gaat. Ik wens jullie een fijne Sinterklaas en alvast heel veel succes voor de scan. We duimen allen voor een goede uitkomst, zodat jullie (zoals verdiend) verder kunnen met het genieten van elkaar.

 9. Jolanda Dijkstra
  Gepost op: 17 november 2016
  foto collage

  Gecondoleerd met het overlijden van Opa Nol , altijd moeilijk om mee te maken . Juist vlak voor de gezelligste maand van het jaar met toch al veel emoties . Wat zijn jullie een sterk gezin , ik duim met jullie mee voor een goede uitslag van de scan en ook een plezierige maand december . En het is juist goed als je blijft schrijven , jullie hebben zoveel te verwerken en dit kan echt helpen .

 10. Marije
  Gepost op: 17 november 2016
  foto collage

  Nog gecondoleerd met het verlies van opa…. Wat lief dat Jelle Pepijn met zijn zusje op pad gegaan is en voor haar heeft gezongen. Ook ik vraag me geregeld af hoe het met Madelief gaat, maar omdat nou en publiek op het schoolplein te vragen vind ik niet netjes. Daarom ben ik blij met de verhalen over jullie… succes in deze spannende tijden.

 11. Hellen
  Gepost op: 17 november 2016
  foto collage

  Ach lieve Madelief! Ze hoort in ons hart. Allemaal gecondoleerd… Wat triest. Hier helaas maandag slecht nieuws gehad over mijn schoonvader. We snappen alles over in spanning leven. En dan is het bij jullie ook nog jullie mooie kleine meisje.
  Ik hoop dat jullie een mooie zorgeloze Decembermaand hebben …. En natuurlijk de opvolgende ook.
  Lieve mensen. Van het beste voor jullie dikke knuffel

 12. Rommy Meurs
  Gepost op: 17 november 2016
  foto collage

  Lieve Suus, wat een klap hebben jullie moeten incasseren. Lieve opa Nol plots uit jullie midden. Hoe erg moet dit zijn voor jullie allen. Maar zeer zeker voor de allerkleinsten.. hoop dat jullie met elkaar de kracht zullen vinden dit mettertijd een plaatsje te geven. Dat Madelief koorts heeft gehad zou best eens de enorme spanning kunnen zijn….want het is nogal wat….zo is opa Nol er….En zo is hij er niet meer. Want een spanning en verdriet moet dit geven voor haar en jullie allen. En ja Suus ook ik vraag altijd weer aan Natasja, hoe gaat het met Madelief ? Want het zit allemaal in ons….ze heeft veel bij ons losgemaakt ! Ook jij Suus met je mooie verhalen. Dus lieverd hoe moeilijk ook….blijf schrijven….schrijf alles van je af… de zaterdag voor het overlijden van Opa Nol zag ik haar nog met papa en Jelle bij Deen…En streek over haar bolletje heen…En dacht ik…wat is ze groot en wat heeft ze schattige lange haartjes…ze keek mij aan van….wat is dit nu ! Lieverd heel veel kracht en sterkte voor alles….het was weer even heftig allemaal. ….dikke knuffel voor jou Suus….❤ en deze voor jouw kleine meid !

 13. erna
  Gepost op: 17 november 2016
  foto collage

  Allereerst gecondoleerd met het verlies van opa, afscheid nemen van iemand van wie je veel houd dat doet veel pijn. Wij leven nog altijd met jullie mee want het is belangrijk om iemand te steunen. Madelief gaat gelukkig nu de goede kant op en we wachten weer op de volgende uitslag. Het is zo moeilijk voor een moeder als een kind zo ziek is, dat iets schrijven je helpt om je emoties op een goede manier te verwerken. Wij wensen jullie toch een hele fijne sinterklaas. Sterkte voor de familie. Erna

 14. pia
  Gepost op: 17 november 2016
  foto collage

  We hebben Madelief in ons hart gesloten en blijven altijd benieuwd hoe het haar vergaat.
  Wat een verdriet moeten jullie nu weer verwerken nu opa Nol is overleden.
  Heel veel sterkte.
  We wensen jullie ondanks dat verdriet hele fijne sinterklaas en kerst en probeer er van te genieten.
  Ook wanneer jullie weer in spanning zitten om de uitslag van de mri van Madelief.
  Liefs Pia.

 15. Janny Jager
  Gepost op: 17 november 2016
  foto collage

  Allereerst wil ik jullie hele familie condoleren met het verlies van jullie dierbare opa Nol. Jullie hebben veel steun van hem gehad, en heel veel sterkte met het wegvallen van hem! Ik ben wel heel blij, dat je nog de kracht vind, om met deze blog, door te gaan. Wij denken vaak aan jullie, en vragen ons vaak af hoe het met jullie allen gaat. Wij hopen dat jullie ook met dit verlies weer veel steun aan elkaar kunnen geven.Natuurlijk ben je weer erg bang voor de MRI. Dat zal altijd blijven, je wilt altijd eerst de geruststelling van de arts! Ondanks alles hoop ik dat jullie met zijn allen, toch een hele fijne December-maand zullen hebben, want ik weet zeker dat opa Nol dit ook zou willen!

 16. rita
  Gepost op: 17 november 2016
  foto collage

  lieve Madelief en Suus en familie
  heel veel sterkte met het verlies van jullie opa Nol en madelief we zullen bidden voor een goede uitslag van de mini scan maar ga eerst maar heerlijk genieten van de pakjes avond!!!!
  veel liefs,
  Rita Edelenbos

 17. Joanna
  Gepost op: 17 november 2016
  foto collage

  Lieve Suus

  Ik heb jullie vanaf het begin gevolgd. Ook gedichten voor Madelief geschreven.
  Wat er nu weer in het prille leventje van deze dappere dame gebeurd , is te veel van het goede. Een Opa te moeten missen …..vreselijk. Ik zou er niet aan moeten denken, dat mijn kleinkinderen me moeten missen. Ben dagelijks met ze in contact omdat wij naast elkaar wonen.
  Nu organiseer ik een mega groot Sinterklaasfeest! Voor 200 kinderen. Elk kind mag 1 begeleider meenemen.
  Alle kinderen krijgen ook nog een heel mooi cadeau van ons.
  Het feest wordt opgeluisterd met een Disco Piet en natuurlijk Sinterklaas.
  Er komen stunt pieten en een groot Zwarte Pieten koor. Volop feest voor de kinderen.
  Nu zou ik het geweldig vinden om Madelief en jou te kunnen begroeten op dit grote feest.
  Het is op zaterdag 26 november. Aanvang 14. 45 tot ongeveer 17.30
  Laat me even via berichtje weten of je gebruik wilt maken van mijn uitnodiging.
  Madelief mag ook vriendjes en vriendinnetjes meenemen.

  Liefs Joanna

 18. Joke en Ja Buij
  Gepost op: 17 november 2016
  foto collage

  Heel veel sterkte allemaal!

Deze website is ontwikkeld en ontworpen door Bens